Tunexcom

Tuning, ahogy mi szeretnénk

Nem szeretjük a kék ledet, sem a neont. Nem hiszünk csupán a sport légszűrőben, és a nagy felniben. A tuning nem ez, hanem valami más.

Friss topikok

  • Dániel Végh: Szia! Jelenleg még csak elmélkedem az autóm turbósításán, meg hogy mit lehetne kihozni belőle. Az ... (2018.06.14. 22:40) ECU tuning és turbósítás - a kezdetek
  • enpera: Jó kis cikk, a sok fosbukos linkel nem tudok mit kezdeni, de a képek, írás fasza! (2017.05.31. 18:56) Celica GT4 ST205 Time Attack car
  • hofi601: Szerintem egy "benzinvérű" "autóbuzi", azért télen sem unatkozik, és tud mit kezdeni magával. Mond... (2017.02.25. 10:50) Magyar Time Attack 2017
  • Martin Kay: @SzuTi: Szia! 350z track edition, alap 286 lovas. Lehet, utána nézek ennek a Time Attack mókának,... (2017.01.10. 00:07) Celica GT4 ST205 reloaded
  • szecseiadam: Erno az intivel kezdi megismerni a palyat es full utcai AD08-akkal ment, egy semi vagy full slick ... (2014.08.23. 17:14) Magyar Time Attack III. Hungaroring Kupa

Linkblog

MTA Hungaroring Kupa I.

2018.05.22. 12:10 :: SzuTi

Kifejezetten jó hangulatban zártuk az első versenyt a Pannónia-Ringen és mindenki várta az I. Hungaroring kupát. Mivel a mezőny nagy részének könnyebben elérhető a mogyoródi pálya, ezért ide szinte mindenki eljön. Most sem volt ez másképp, 45 mindenre elszánt versenyző készült megdönteni az eddigi leggyorsabb köreit. Ennek ellenére sajnos keveseknek jött ki úgy a nap, mint ahogy azt tervezték. Többször is piros zászlóval kellett idő előtt lezárnunk a futamokat, mert vagy folyadék, törmelék, vagy éppen egy kiszakadt futómű darabjait kellett takarítaniuk a pályabíróknak. Nyilvánvalóan senki sem így tervezte és a szándékosságot minden esetben kizárhatjuk, de nehéz volt tiszta kört futniuk a versenyzőknek ezekkel a körülményekkel.

tomeg_1.jpg
A Street kategória idén egy kicsivel kisebb érdeklődést mutat, mivel sokan inkább az erősebb csoportokban akarják összemérni a tudásukat az ellenfelekkel, így az összesen három nevező közül Gyermán Tamás volt a leggyorsabb, aki egy Bmw 323I-vel, egy kifejezetten jó 2:17-es idővel nyerte a csoportját. Őt Szekeres Zoltán és a Civic Vti követte, alig 2 másodperccel lemaradva. A harmadik helyen pedig Pogácsás István ért be, az utcai Opel Astrával egy 3:35-os pályabejáró időt autózva. Remélhetőleg hamarosan elkészül a verseny Skoda is.

street_kat.jpg

A Sport kategóriában Szalóki László ment egy erős 2:14-et a kipakolt Hondával. A második és harmadik helyen Pintér Roland és Nagy Benjamin csatázott. Rolandnak jött ki jobban a lépés és kevesebb, mint 5 tizeddel volt gyorsabb a Citroen, mint a kis Suzuki. Beérkezett két kupás Kia Picanto nevezése is, olyan nevekkel, mint Vogel Adrienn és Krajnyák Petra. Ők a saját márkakupájukra teszteltek, de a dobogósok csatájába nem tudtak beleszólni.

vogel_adr.jpg

A Pro kategória idén is erős mezőnnyel indul. Aznap tízen küzdöttek meg a legjobb időkért, ez Kaján Tamásnak jött ki a legjobban, aki egy 2:12-t rakott össze. Mögötte alig egy másodperc lemaradásban Mészáros Tamás végzett a Bmw-vel. Bakos Norbi egy teljesen új setup-ot próbált ki a Hondán. 18-as felniken, 270 széles Porsche kupás slick gumikat tesztelt, nagyobb kanyarsebességet remélve. Túl sok gyors körre nem volt lehetősége, mert az első etapban elszállt egy olajfolyáson. A legnagyobb mákja viszont Ternai Csanádnak volt, akinek a Clio bal hátsó kereke kitörött a célegyenes ráfordító kanyarban. Ha ez a Mansellben történik, akkor valószínűleg még most is bucskázna valahol. Na de hát ilyen ez az autósport kérem szépen.

bakoss.jpg

A Race2 kategóriában eddig tarolnak az M2-es Bmw-k. Ott Marci nyert egy 2:03-as idővel. Szirák András egy szinte ugyanolyan M2-vel, alig három tizeddel ment lassabb kört. Amennyire tudom a két autó annyiban különbözik, hogy Marciéban versenygátlók és egy karbon szárny dolgozik, amíg András a gyári gátlókkal megy. A harmadik helyet Gönczi Zsolti szerezte meg, aki a Pannónia-Ring óta benzinnel megy és ahogy az látszik, így is kifejezetten jól teljesít az öreg Mitsubishi Evo V. 2:05-öt tud a a kopott 17-es WTCC-s slick gumikon.

ottt.jpg

A Race kategória idén is nagyon erős. Berkes Csaba és az R8 eddig nem talált ellenfelet a csoportjában. 1:57-es idővel nyert, mögötte Kisrchner Doki 1 másodperccel lassabb kört futott. Őt két tizeddel lemaradva Papp Zoli szorongatta, aki átmenetileg Karácsony Attiék Bmw-jét gyilkolja, de a sok piros zászló miatt neki sem jött ki a lépés, pedig elmondásuk szerint ennél jobb kört tud a Vihar Jackson-ra átalakított Bmw M3 GT4. Taschner Ferinek tudomásom szerint elszállt a motorja, pedig közvetlenül Zoli mögött 1:58-at tudott ment ő is. Kiss Zoli pedig kényszerpályán van a semi slick gumikkal. Egy full slick gumis felállásban simán ott lenne a kategória elején.

berkesss.jpg

A Race+-ban nem változik a helyzet. Bozsó Atti a leggyorsabb, az idő 1:54. Stabil a Bmw, bár Attila a módosításokkal egyáltalán nem elégedett. Elmondása szerint sajnos nem lett erősebb a kocsi. Janika és Hulk Evo VI. sajnos olajat, vagy fagyállót hagyott a pályán és ezért a pályabírók kiintették, majd később a front splittere szakadt le és a törmelék miatt kellett takarítani. Ilyen ez a sport, mindenkinél benne van a műszaki hiba, de ez így nem jött jól senkinek. A tavalyihoz mérten gyors kört nem is tudott futni, az 1:57 nála csak melegítőnek számít. Nálam szintén műszaki hiba miatt csak egy 2:00-t sikerült összerakni. Lehet, hogy majd írok róla, de röviden lezárva, ezt nem pont így terveztem.

bozsooo.jpg

Az Open kategóriában viszont nagy a lelkesedés. Egy dolog nem változik, Dr. Balázs Szabi a leggyorsabb, viszont Árvai Imi kezd is ráérezni az új kocsira. Pár verseny és szoros csaták lesznek az elején. Kovács Szabinak ha jól emlékszem gumiválasztási gondja voltak, így nem jött ki neki a gyors kör. Szalai Szabiról pedig annyit tudok, hogy még küzdenek a váltó javításával, de remélhetőleg hamarosan újra a ringbe száll!

imiek.jpg

A következő verseny ezen a héten szerdán lesz a Slovakiaringen. Évek óta nem sikerült dűlőre jutnunk velük, így most mindenki felpörögve várja az eseményt. Nagyon jó a pálya és a rendezvényre két opcióval készültünk. Aki szeretne, az egész napot mehet, aki viszont csak a délutáni versenyre jön, annak is megvan erre a lehetősége. Kövessétek a facebookos oldalunkat, ahol egyre több tartalmat, live videót osztunk meg a verseny napján is!

https://www.facebook.com/timeattack.hu/

Címkék: bmw porsche tuning hungaroring mitsubishi evo attack pannóniaring celica slovakiaring time attack gt4 tunexcom trackday

Szólj hozzá!

MTA Pannónia-Ring Super Pole

2018.04.18. 09:14 :: SzuTi

Hosszú volt a tél, sokan vártuk már az első Time Attack futamot a Pannónia-Ringen. Szokásához hűen az időjárás ismét a kegyeibe fogadott, mivel 18 fok és napsütés várt április 3-án Ostffyasszonyfán. Páran korábban már voltak lent tesztelni és komoly időkre lehetett számítani.

peacemaker.jpg

Az Open kategóriában  mindig erős idők születnek, de nem mindenkinek készült el a kocsija, így Szabyk és Árvai Imi csatájára készültünk. A nap meglepetése mégis egy olyan gép volt, amire senki sem számított. Peacemaker néven fut. 270 kg, 185 lóerővel, a végsebessége pedig 230km/h. Tulajdonképpen egy nagyon durva versenygokart, amiben egy Suzuki GSX R 1000-res motorja dolgozik. A tulaj az utolsó napon nevezett és állítása szerint profi versenyző és 1:53-as körre képes, ha minden rendben van a technikával. Ezt az időt pont egy másodperccel sikerült túlszárnyalnia. Árvai Imi az új SR8-as radicalt tesztelte, de sajnos a Super Pole-ra nem tudott felmenni, mert egy gyorsabb kanyar után beesett a sóderágyba és nem lett volna idejük, hogy tökéletesen kitisztítsák a kavicsokkal teli autót. Szabyknak kicsit keserű volt a nap vége, mert volt 2 perc alatti ideje, amit elvettek tőle, mert valami nem volt rendben a transzponderrel, így egy 2:07-es körrel tudta befejezni a versenyt. Nem volt felhőtlenül boldog.

bocs.jpg

A Race+ kategóriában a várakozásokkal ellentétben csak Bozsó Atti tudott rajthoz állni. Ő is az utolsó napok egyikén jelentette be, hogy itt indul, mert bekerült a Bmw-be egy metanol szett és mostantól 550 lóerő körül teljesít a motorja. Volt egy kis küzdés az egyedileg gyártott ékszíj tárcsával, de a végére valahogy kisajtolt egy másodpercet az eddigi legjobb idejéhez képest, ami így 2:01.211 lett. Lipták Ivornak még a verseny előtti napon szétrobbant a turbója, ezért nem is hozta le Frankensetint, nálam pedig olyan blama történt, ami eddig sosem. Lerobbant a tréler, ami a kocsikat hozta volna és aki jött menteni, sajnos ő sem ért le időben. Ennek ellenére sem gondolom, hogy akár Ivor, vagy én meg tudtuk volna közelíteni Atti idejét a Húsvét hétfőn elkészült kocsijainkkal, de egy tesztre jó lett volna a nap.

berk_1.jpg

A Race kategória idén is nagyon erős. Kirschner Dokinak jött ki a legjobban a lépés a Porsche 911 GTS volánjánál, de az biztos, hogy tett is érte. Berkes Csabival, aki idén egy Audi R8-at vezet voltak lent gyakorolni egy napot és jött is az üzenet, hogy készüljön mindenki, mert odacsapnak. A gumimelegítő és az új slickek meg is hozták a kellő eredményt. 2:02-es idővel Doki pont egy másodperccel volt gyorsabb, mint Csaba. A harmadik helyet pedig 2:07-es idővel Kiss Zoli és a GT3-as Porsche szerezték meg. Sajnos erre a kocsira full slick gumit nem lehet felszerelni, pedig az még egy elég nagy ugrás lehetne a mostani időeredményhez képest is. Papp Zoli tesztelte az új aero csomaggal megáldott Bmw GT4-et, de tapadáshiánnyal küzdöttek egész nap, így nem tudott fellépni a dobogóra.

ott.jpg

A Race2 kategóriában egy új versenyző állt a dobogó legfelső fokára. Ott Márton egy motorikusan gyári Bmw M2-vel 2:07-es időt tudott menni. Őt Szirák András követte, aki szintén egy M2-t vezet és úgy látszik, hogy meglett az eredménye a Nagy Norbival történő tréningeknek. A harmadik helyen pedig Gönczi Zsolti hozta be az Evo V-öt. Jól ismeri a pályát még ha gyengébb is lett a kocsija, mert etanolról kénytelenek voltak benzinre váltani. Cseh  Gabinak még sajnos nem készült el a 350Z, Sanci pedig a szokásos módon örömautózott az Evo X-essel.

mesz.jpg

A Pro kategóriában Mészáros István két másodperccel volt gyorsabb, mint Plujiszin Alex. Mindketten Bmw technikával dolgoznak, de Alex kocsija utcai autóként érvényesül. Látszik is a 2 másodperc különbség a kipakolt E36 javára. Popella Tibor egy gyári Evo IX-essel csak egy másodperccel ment lassabb kört, mint Alex. Hiába az AWD hajtás, itt sajnos a slick gumi és kisebb súly nagy előnyt jelent. Csanád szintén csak fortyogott a mérgében, mert a kis Clio ugyanazon a tréleren érkezett volna, mint az enyém. Hát ilyen az élet, lesz ez még ennél jobb is.

sport.jpg

A Sport kategóriában Pintér Roland a kategóriahatárra épített Citroen Saxo-val volt a leggyorsabb. Őt Soós Gábor követte egy szinte gyári Nissan 350Z-vel. Ebben a csoprtban is látszik, hogy egy épített könnyű versenyautó gyorsabb tud lenni egy gyárilag erősebb, de nehéz, utcai gumis kocsinál. Ez persze semmit sem von le Roland vezetési tudásából. A harmadik helyet Pogácsás István szerezte meg, aki a szokásos Skoda helyett egy gyári Opel Astra carbióban száguldott aznap. 

nevez.jpg

A következő verseny április 21-én, most szombaton lesz a Hungaroringen. 50 körül van az eddig leadott nevezések száma, úgyhogy szoros versenyre számítunk. Ha kedvet kapnátok, ezt az űrlapot kitöltve tudtok versenyzőként részt venni az eseményen:

https://docs.google.com/forms/d/1NvEf_2InJ-oW3_xrmMuEj_VgKgx6s4n1Am41dEpq5xY/viewform?edit_requested=true

Az esemény pedig nézőként, mint ahogy minden alkalommal, most is ingyenesen látogatható! A pontos időtervet itt találjátok:

https://www.facebook.com/events/1851610725136377/

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Magyar Time Attack Race+ kategória 2018

Nagy puskák bevetés előtt

2018.02.25. 18:00 :: SzuTi

Régen írtam utoljára a Celicáról, de mivel hamarosan kezdődik a 2018-as Magyar Time Attack szezon, ezért gondoltam, hogy előveszem a tollamat és faggatózom egy kicsit. Mindenki készülődik ezért egy kis szavazásra invitállak meg benneteket ebben a posztban, úgyhogy jól figyeljetek! Nekem a tavalyi év kifejezetten jól sikerült. A harmadik helyet sikerült megszerezni az év végi értékelésben úgy, hogy az első versenyre nem készült el a kocsim és ott rengeteg pontot buktam. Ennek ellenére komoly műszaki hiba nélkül abszolváltuk a versenyeket, csak egyszer babrált ki velem a szervó pumpa a Pannónia-Ringen és a kerékcsapágyakat kellett cserélni néha. Úgyhogy elégedett vagyok képen látható gépjárművel, ami viszonylag erős és kifejezetten gyors.

19420630_756196894562192_8036898616932581563_n.jpg

Tudomásom szerint egy különös cél lebeg a vetélytársak előtt és én nem vagyok álszent, nekem is eszembe jutott, amellett, hogy fontos a bajnokság is. Évekkel ezelőtt a 2 perces álomhatár áttörését tűzték ki az akkori éllovasok, most pedig páran 1:50 alá akarnak bemenni a Hungaroringen, ami amellett, hogy egy elképesztően gyors kör, nem utolsó sorban a most búcsúzó WTCC / Túrautó Világbajnokság/ leggyorsabb idejét súrolja. Azt csiripelik a madarak, hogy 2018-ban áll össze a Magyar Time Attack sorozat eddigi legerősebb Race+ kategóriája. Ezért megkértem mindenkit, akiről tudok, hogy osszon meg az autójáról pár hasznos információt. Ez az a csoport, ahol mindent lehet, nincs teljesítménykorlát és az idei évben az aero használata sincs szankcionálva. Nézzük hát a nagy puskákat abc sorrendben, ahogy illik.

Bartos Janika Mistubishi Lancer Evo VI. /Hulk/

bartos.jpg

Janika elmondása és az én tudomásom szerint is Hulk az itthon épült egyik legerősebb pálya Evo, 600 lóerő körüli teljesítménnyel. Bartosmotorsport-os 2.2-es stroker motor, Drenth váltó, karbon fék, WTCC szélességű nyomtáv, jóképű pilóta. Aero elemek, szárny, splitter, DTA ecu, AST 3 utas pályafutómű és persze rengeteg versenypályán töltött kilométer. Saját véleményem szerint talán ő a legtapasztaltabb versenyző közülünk, hiszen megannyi FRT győzelem után a Time Attack mezőnyben is bizonyított. Az utóbbi időben rallycross VB-n is dolgozik, gondolom onnan is el tud csenni pár fogást. Janika jól megy és a kocsi erőből szinte mindent megold. 3500-tól 8000-res fordulatig elképesztő gyorsulásra képes, ültem már mellette, nem háttal ül a moziban. Hungaroring leggyorsabb kör: 1:54.001

Bozsó Attila Bmw M3 GTR:

bozso_1.jpg

Az M3 GTR Becsült teljesítménye 450-500 lóerő körül lesz, mert idén elvileg kap egy Methanol szettet és ha minden jól alakul, akkor egy kis nyomás emelés is várható 2018-ban. Attila tavaly egy új szett gumival tolta végig a szezont és 1 futam kivételével mindegyiken a dobogó első fokán állt, így bajnokként végzett az év végi összesítésben. A Bmw-ben egy Vortex kompresszor dolgozik, Stoptech fékekkel és Katona féle Bilstein gátlókkal. Stabil a kocsi, komolyabb műszaki hiba nélkül teljesít évek óta. Hungaroring leggyorsabb kör 1:54.6

Lipták Ivor Bmw 335I /Frankenstein/

28460641_10160052263380068_1755403776_o.jpg

Ivor nyerte meg 2016-ban a Street kategóriát, de most nem kis lépésre szánta el magát, amikor belefogott a  335I építésébe. A fotón levő állapothoz képest kívülről kap egy E92 Hamann bodykit-et, a motor pedig egy N54 3000 biturbo, amivel tervei szerint 600 lóerő környékére lesz programozva Frankenstein. KW variante 3 állítható futómű kerül a gép alá és M Performance 370-es fékek segítenek majd a lassulásban. Mivel ezzel a setuppal még sosem ment, így valószínűleg az első versenyek a tanulásról szólnak majd, de ha összeszoknak, akkor egy nagyon komoly idő jöhet össze a szezon közepére. Hungaroring leggyorsabb kör a még utcai kocsival: 2:09

Papp Zoltán Subaru NMS600STI

subaru.jpg

Nagy fába vágták a fejszét Zoliék, ezt a spec lista is mutatja és a tervezett lóerő 600, amihez azért már kőkemény golyók kellenek. Csak egy részét másolom be, de a lényeg, hogy nagyrészt Roger Clark Motorsportos cuccokkal van tele az új gépszörny. Legalább 2 éve épül és ha elkészül, akkor nagyot kell szólnia. Garrett GT35R turbo Tial külső wastgate-el. Kaps 6 sebességes szekvenciális váltó, paddle shift rendszerrel 3,9 végáttétel Kaps első sperr NMS R180-as módosított hátsó sperr Dupla tárcsás szinter kuplung könnyű acél lendkerékkel NMS erősített hosszú féltengelyek. Ap racing elől 380as 6 dugattyús hátul 330-as 4 dugattyús Ap Racing Wrc style alsó pedálbak Teflon fékcsövezés Futómű Öhlins 2 utas külső tartályos gátlók, 10,5Jx18as felnik 270-es slick gumikkal Elektronika: Life Racing ecu Life Racing kijelző. Hungaroring eddigi leggyorsabb kör: 1:57.6

Szabó Tomi Bmw Evo2

szabo_tomi_jpg_uj.jpg

Az új kocsiban Európa egyik legerősebb S50B32-es szívó versenymotorja lesz, ( a Stroker-eket természetesen nem ide számolva) és a cél 420 LE 8600 RPM. A tervezett súly 1100 kg üzemanyag nélkül,  6 dugós AP Racing fékek 362mm-es szalaggal. A futómű egyedileg tervezett Mk-Rennsporttechnik cső lengőkaros megoldással. Sachs motorsport 2 tárcsás kuplung hozzávaló könnyített lendkerékkel, a váltó egy 6 sebességes Samsonas szekvenciális váltó lesz. Karbon Flossmann aero kit splitter és diffusor, részben karbon részben üvegszálas elemek lesznek rajta, polikarbonat ablakokkal és karbon szárnnyal. Nem viccelnek a nyomtávval sem, ami hátul 190cm széles lesz. A régi kocsival a leggyorsabb köre  a Hungaroringen 2:00.4

Szuti Celica GT4 ST205

19748420_1489138907816157_7240323562193110784_n.jpg

Nálam nem sok fejlesztés történt a téli szakaszban. A tavalyi teljes átalakulás 6 másodpercet hozott. Hasonló ugráshoz legalább ilyen drasztikus módosításokra lenne szükség,de télen inkább csak az apróságokkal foglalkoztunk. Így szeptember óta nem változott túl sok minden. Hexerék a hátsó futóműre találtak ki valami megoldást, hogy még stabilabban kanyarodjon. A tavalyi fékproblémát pedig AP racing első nyergekkel próbáljuk orvosolni. Így most már remélem, hogy nem kell folyamatosan pumpálnom minden hosszabb egyenes végén. Tervben van még, hogy építünk valami aerót is a kocsira, de itt eléggé vakon vagyunk, úgyhogy majd lesz, amilyen lesz. Ha jól alakul, akkor azért ebben is lesz érdemi változás, de szerintem csak a szezon közepére. Hungaroring eddigi leggyorsabb kör: 1:56. 614

http://haveyoursaypoll.com/q/371

Íme akkor a szavazás. Két kérdés van, ki lesz, aki először benéz 1:50 alá a Hungaroringen, a másik pedig, hogy kinek szurkoltok?

Ne felejtsétek az első versenyünk 2018 április 3-án lesz a Pannónia-Ringen.

https://www.facebook.com/events/573312366377032/

A szavazást a Have your say kutatási applikáció segítségével végezzük és pénteken tesszük közzé az eredményt.

http://haveyoursaypolls.com/

Szólj hozzá!

Avagy a Verdák csatája a Hungaroringen!

Celica GT4 ST205 1:56.614

2017.08.21. 11:07 :: SzuTi

Régen írtam már a kocsiról és történt egy, s más, úgyhogy eljött az ideje egy jó kis beszámolónak. Az első Hungaroringes Time Attack verseny ugye kimaradt, de a második futamon debütált az átépített Celica egy 1:58-as köridővel. Ugye az előző posztban már megírtam, hogy akkor maradtunk a padon mért 411 lóerős beállításnál, ami 1.5 baros turbónyomást jelent a GT3076-os turbóval. A június 3-i versenyre ezzel a setuppal és a lógó kerékcsapágyak cseréjével készültünk. A Slezák féle váltó nagyon jól végezte a dolgát az első versenyemen is, de a gyorsabb és biztosabb váltások érdekében kivettük a short shiftert és visszaraktuk a gyári kulisszát, meghosszabbítva a váltókart, hogy kényelmes pozícióban legyen minden. Aznap a "gyengébb" kocsival is sikerült javítanom, pont, mint ahogy gondoltam és egy 1:57.3-as idővel szúrtam oda magam a kategóriám 2. helyére. Sajnos Bozsó Atti, aki az egyik riválisom, szintén jó passzban volt és egy 1:54.8-as időt autózva bebiztosította magának a dobogó tetejét. Ennek ellenére elégedett voltam, hiszen javítottam és még bőven lenne kiautózható idő is, de azt még meg kell keresni.

19420630_756196894562192_8036898616932581563_n.jpg

A következő versenyünk Június 26-án zajlott, szintén a Hungaroringen. Próbáltuk orvosolni a Celica gyerekbetegségét a fékkel kapcsolatban. Antal Zoliék megcsinálták úszónyergesre a féktárcsákat és valamivel stabilabb lett a fékhatás, de még sajna nem az igazi. Nagyon meleg volt aznap, így senki sem számított körrekordra és facebookon jött a hír, hogy Atti nem jön a versenyre, így van esély elcsípni a dobogó legfelső fokát. Ez azért közel sem egyszerű, mivel a riválisok között van bőven Porsche, épített pálya Bmw, Ferrari és egy folyamatosan fejlődő Subaru, akivel egyre inkább számolnom kellett. Mindenesetre összejött a bravúr és bár csak egy 1:58.0-ás időt sikerült összehozni, azért felhőtlen volt az öröm, mivel a leggyorsabb kasznis kocsi idejét tettük oda. Köszi a melót Zoliéknak, nagy élmény volt így egy csapatban versenyezni:

https://www.facebook.com/Hexer-engineering-588826541148760/?fref=ts

19420457_10207503225778877_2957332922217168747_n.jpg

Következett a Pannónia-Ring Super Pole. 3 éve mentem utoljára itt, de azt gondoltam, hogy megvan a pálya. Ezért úgy döntöttünk, hogy nem megyünk le a szabadedzésre, csak a kvalifikáción és a Super Pole-on indulunk. Nem nyírjuk a technikát annyit megyünk, amennyit kell. A tavalyi idők és az előzetes nevezések alapján az 5. helyre rangsoroltam magam a verseny előtt, mivel valahogy a futómű beállítások, vagy a gumiválasztás miatt itt még sosem tudtam kiemelkedően gyors kört menni. Valahogy azt gondolom, hogy ide nem alkalmas a kocsi, vagy én. A kvalifikációk alatt elszállt a szervóm, így végigszenvedtem 2x30 percet, ami elég combos volt. Utána valahogy meghekkeltük a pumpát, hogy legalább 1 gyors körre rendben legyen, de akkor meg elszállt az egyik gumim. Teljesen levált róla a futófelület, így az utolsó Super Pole felfutásra próbáltam csak koncentrálni. Mivel addig az 6. helyen voltam és nem tudtam javítani a 2:09-es időmön, ezért elég dühösen jöttem le a pályáról és egyből felálltam a trélerre, hogy induljunk haza minél hamarabb, amikor hallottam, hogy szólítanak a dobogóra. Nem hittem el, kérdeztem is a többieket, hogy mi történt és kiderült, hogy 2 embert pár tizeddel valahogy megelőztem, vagyis ők rosszabbat mentek, mint eddig, én pedig egy kicsivel jobbat az egyik Bmw-nek meg műszaki gondja akadt, így valahogy pont felértem a dobogóra. Ez volt az utolsó dolog, amire aznap számítottam.

19260483_10207528781377751_7707138870690156086_n.jpg

Fontos volt a Pannónia Ring Super Pole, mert értékes pontokat kellett szerezni ahhoz, hogy előrébb tudjak jutni az összesített pontállásban. Mivel az első versenyre nem készült el a kocsi, így 50 pont mínusszal indultam a többiekhez képest és eddig az 5. helyen tanyáztam, ami nem éppen az, ahol lenni szeretnék a szezon végére. Emiatt bele kell húzni a többi versenyen, különben nem lesz dobogó. Ezért eléggé vártam az V. Hungaroringes futamot. A szokásos szervizre volt szükség a kerékcsapágyakkal kapcsolatban, de ez nem nagy sztori, belefér.


myownreality-hu-magyar-time-attack-hungaroring-superpole-2017-019.jpg

Pár napja, augusztus 19-én újra a Hungaroringen támadtunk, ami minden alkalommal egy újabb esély arra, hogy megjavítsa az ember a legjobb idejét. Szereztem egy szett jó állapotú használt gumit, ennyi volt a fejlesztés erre a versenyre. Valamiért a Yokohamákat jobbnak érzem, többet mentem vele, így ezt erőltettem. Négy kerékcsapágyat és egy hátsó fékbetét cserét kellett eszközölni a verseny előtt, de minden változatlan, a kocsi kész, a többit meg majd meglátjuk, ha odaérünk. Álmosan indult a reggel, de nincs mese, verseny van, menni kell. Peti a szállítónk időre hozta a vasakat, így szokás szerint minden patent volt. Csanáddal megbeszéltük a taktikát, és a fiúk Drexi, Feri, Árpi előkészítették a kocsikat a futamra. Olajak, szintek rendben, már csak a gyors köröket kell megtalálni. Sajnos a verseny előtti nyílt napon több alkalommal is összeolajozták a pályát, az utolsó alkalommal a sikántól egészen a boxig, úgyhogy kérdéses volt a tapadás az első etapokban, de úgy voltunk vele, hogy majd meglátjuk. 

19748420_1489138907816157_7240323562193110784_n.jpg

Egy dolog biztos volt, hogy szoros lesz a verseny. Papp Zoliék és a Niesz Motorsport nagyon készültek. Elég durván átalakult a Subaru, rendesen kiszélesítették, plusz új motorvezérlő, egy új garnitúra Michelin slickkel szerelve. Régóta be akart menni 2 perc alá. Erre most minden esélye megvolt és ezzel a setuppal eléggé veszélyben éreztem a dobogós helyemet. Mad Max stílusban eléggé eltalálták a kocsit külsőre és technikailag sem találhatnék semmi kivetnivalót a kemény Subaruban. Jó barátok vagyunk Zolival, de ez már nem játék, komolyan kell venni mindent. Sokat beszélgetünk a szezon közben a gépekről, beállításokról, de felvesszük a bukót, olyan minden, mint a Stallone  Túl a csúcson című filmjében. Ha megfordítom a sapkát, beindul a gép!

20664165_1704762616252951_3669859076704327207_n.jpg
Az első felfutásnál, mivel változtattunk valamit a futóművön, óvatos voltam, nehogy az orrtolás ellensúlyozásaként hirtelen túlkormányzott legyen a Celica, mert azt a legkevésbé sem szeretem. Ennek ellenére 1:58-as idővel zártam az első 30 percet, amivel a csoportomban a 3. voltam. Bozsó Atti és Berkes Csaba voltak előttem, de Csaba lőtávon belül, úgyhogy őt mindenképpen el akartam kapni. Ekkor még a vetélytársak sem a legjobb beállításukkal mentek, így Papp Zolival és Taschner Ferivel is számolni kellett, plusz Valló Zoli is 2 perces köröket lőtt 2 személlyel, utas autóztatás közben. A gyors körömben 2 kanyart vettem másképp és lényegesen jobban jöttem ki belőle, úgyhogy éreztem, hogy itt ma tudok menni 1:56-ot, de ehhez mindennek stimmelnie kellett.

19511480_10207528780177721_4530219407034968278_n.jpg

A következő 30 percben már lementem 1:57-ig, de becsapott a köridőmérő, mert amikor utoljára ránéztem, akkor 1:56-nál váltott, de sajnos az 1:57.3 volt csak, így amikor kijöttem, azt hittem, hogy 2. vagyok, de nem, úgyhogy aztán idegből "nagyon okosan" elkezdtem erőltetni és mentem két elég szar 1:58-as kört úgy, hogy mindenhol csúszkáltam és folyamatosan tolta az orrát a kocsi. Amikor lenyugodtam, inkább kijöttem, hogy ne fékezzem el a gumikat, hiszen az utolsó 30 percre elkezdett lehűlni a levegő és benne volt, hogy mindenki javítani fog. Zoliék felrakták az új slickeket, Feri is egy jobb szettel próbálkozott és Csaba is ment egy 1:57-es kört. Bozsó Atti a végén odajött, hogy 1:56.0-nál tart és megyek e még, mert neki mennie kell és hogy megtartjuk e az eredményhirdetést most. Mondtam neki, hogy szerintem még fogok javítani és Zoli is biztosan. 

b.jpg

Az utolsó etapban elkaptam a fonalat és sikerült az 1:56.614 ami a videón is látszik. Maradt még benne, főleg a pálya középső részén. Pont nem úgy jött ki a fékpumpálás, hogy jó legyen, így veszítettem egy kis tempót, de a végére jó lett. Az utolsó 20 percben még próbáltam volna javítani, de egy baleset miatt le lett fújva az verseny. Csabát meg tudtam előzni, Feri nem tudott javítani, Papp Zolit pedig feltartották, de erről majd ő nyilatkozik és videó is készült róla. Sajnáltam, mert megérdemelte volna a dobogót a tegnapi teljesítményével. 

Köszi mindenkinek, aki segített, szurkolt, vagy bárhogyan is azt akarta, hogy gyorsabb legyek, mint a többiek! Még egy versenyünk van a szezonból, de az még szervezés alatt van. Lájkoljátok az oldalt, hogy képben legyetek az aktuális információkkal kapcsolatban:

https://www.facebook.com/timeattack.hu/

Szoros a bajnokság és hiába is lettem most 2. és szereztem bónusz pontokat a riválisokkal szemben, a végértékelésben mégis szarul jövök ki, ami nem boldogít igazán, de ezt majd később kifejtem bővebben. Addig is örülök ennek a dobogónak, ami a Top Challenge Motorsport jó hírét viszi, hiszen idén már csapatban is igyekszünk minél jobb eredményt elérni, de erről majd egy külön posztban írok. Addig is nézzétek meg az oldalt, oda is igyekszünk minél érdekesebb tartalmat feltölteni!

https://www.facebook.com/Top-Challenge-Motorsport-1764864820490435/

A lényegre pedig egy autós cimborám nyitotta fel a szemem, hogy ne mással foglalkozzak, mert más kocsik, beállítások, lehetőségek, de tegnap is az időt és magamat győztem le. Az utolsó Time Attack futam valószínűleg októberben lesz, de arról majd még később írok.

20992549_10207879555506885_6760294719430364457_n.jpg

Kövessétek a Verdák csatáját, mert ahogy a dolgok alakulnak, nagyon izgalmas lesz a végjáték!

 

Szólj hozzá!

Time Attack II. Hungaroring kupa

2017.08.16. 12:22 :: SzuTi

Sűrű az idei Time Attack szezon. Havonta legalább egy verseny van és senki sem kíméli a technikát még a nyári időszakban sem. Folyamatosan épülnek a kocsik, és egyre jobb köridőkkel kápráztatják el a sofőrök a versenyekre kilátogató nézőket, szurkolókat. Második versenyünk szintén a Hungaroringen zajlott 46 nevezővel.

MTA II. Hungaroring Kupa - 2017 from Magyar Time Attack on Vimeo.

A Street kategóriát Szalóki László nyerte, aki nagy csatát vívott Szekeres Zolival. A két Honda között kevesebb, mint fél másodperc különbség volt Laci javára. Gyermán Tamás pedig szintén egy másodpercen belül tudta behozni a Bmw-t, ami elég jól megmutatja, hogy hiába ez csak a belépő utcai kategória, a versenyzők véresen komolyan veszik a futamokat és nem bízzák a véletlenre a dolgokat.

szalok.jpg

A Sport kategóriában Vincze Máté és a mérges, dízel Alfa futotta meg aznap a leggyorsabb kört. Itt sem vicceltek a srácok, a dobogóra felálló másik két versenyző Boros Tamás és Forrai Gábor is folyamatosan szorongatták Mátét, de nem jártak sikerrel. A Körmöczi testvérek korukat meghazudtoló módon támadták a dobogósokat, alig 1 másodperccel maradtak csak le. Minden tisztelet az övéké, hogy ilyen fiatalon felveszik versenyt a felnőtt mezőnnyel.

alfa_1.jpg

A Pro kategóriában Bakos Norbi nem talált legyőzőjére, pedig Mészáros Tamás rendesen szorongatta, de egy másodperccel gyorsabb tudott maradni Norbi. Igaz a Honda turbós Norbi keze alatt, de általában a Bmw-k az egyensúlyuk, kanyarsebességük miatt jól tudnak teljesíteni a Hungaroringen. A harmadik helyet Ternai Csanád szerezte meg, akinek a kategóriaváltás után még szoknia kell a Clio Ragnotti-t.

bakos.jpg

A Race 2 kategóriában Doki úgy néz ki, hogy folytatja a tavalyi szériáját és sorra nyeri a versenyeket. Nyilván a Porsche technika egy jó kezű sofőrrel stabil párost alkot. Mögötte Cseh Gabi egy elképesztően jó idővel, 2:01.655-ös kört futott. Nagyon jól látszik, hogy egy épített kocsival is lentről kell elkezdeni építkezni, mert egy új szett gumi ennyit számít a szokásos 2:04-es idejéhez képest. A harmadik helyre Papp Zoli futott be a Cusco-s Subaruval, 2:02.131-es idővel.

doki.jpg

A Race kategória az idei szezon legnépesebb csoportja. Ide már mindenki nagy puskával jön, komoly technika, jó vezetési tudás jellemzi a csoport tagjait. Bozsó Attila a tavalyi bajnok, aki ezen a napon újfent a leggyorsabb volt. Őt Taschner Feri követte, nekem pedig elkészült a Piros Celica, amivel az első versenyemen sikerült felállni a harmadik helyre egy 1:58-as idővel. 

18581823_736895399825675_7803604606997440035_n_1.jpg

Az Open kategóriát Dr. Balázs Szabolcs nyerte, aki a Radicalok között mostanában a leggyorsabb. Őt Szalai Szabi követte egy másodperccel lemaradva. Kicsi a különbség, de a két kocsiban simán van ennyi, mivel az SR3 RS már egy újabb fejlesztés, nagyobb aeroval. A harmadik helyet pedig Papic Marco szerezte meg. 

csapattt.jpg

 A szezon utolsó előtti versenyét most szombaton tartjuk a Hungaroringen. Még nem teltek be a nevezések, így ha valakinek van kedve kipróbálni magát, akkor jelentkezzen bátran ezen a google linken:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdChHBsloDCLwkylORtqI5NoIiJD5FXL5J1NambU5PxL6bp7A/viewform?c=0&w=1&includes_info_params=true

Az eseményt pedig itt találhatjátok:

https://www.facebook.com/events/2086619554898755/?fref=ts

Szólj hozzá!

Sosem volt ilyen jó!

Celica GT4 ST205 Time Attack car

2017.05.31. 10:21 :: SzuTi

Utoljára januárban írtam a pirosról, azóta elég sok minden történt. A tavalyi Time Attack szezon után úgy döntöttem, hogy kicsit belehúzunk az építésbe. Szinte darabokra lett szedve a kocsi, és teljesen az alapjairól épül újjá Antal Zoliéknál. Előre is elnézést kérek, de ez hosszú lesz!

https://www.facebook.com/Hexer-engineering-588826541148760/?fref=ts 

Elég sokszor megkaptam, hogy csótányul néz ki a Celica, de nekem főleg az volt fontos, hogy gyors legyen, és technikailag hozza azt, amit elvárok tőle. Most azonban, hogy ennyi minden változik, szeretném, ha kívülről is rendben lenne, de térjünk most még vissza az elejére! Innen indult minden a téli átalakulás jegyében.

2.jpg

Tehát még 2016 közepén vettem egy csavarozható bukócsövet, és mivel már jobban kell vigyáznom magamra, az volt a terv, hogy beépítjük, de Zoli /Hexer/ lebeszélt róla, úgyhogy nem volt más választásom, mint hogy becsövezzük a kocsit, amit Kovács Krisztián csinált Vácon. Előtte viszont kivakartam a komplett belsejét egy szép téli reggelen, aminek annyi előnye volt, hogy rendesen kijött belőle az összes kátrány, nem kellett melegíteni.

https://www.facebook.com/KK-Racing-Development-996266563837213/.

Krisztián csövezett már GT-Four-t, de az rally-ra készült, így nekem pár dolog módosítva lett. Mivel a gyári tank is lekerült és a pótkerék tartó is ki lett vágva, belemezelve, a súlyeloszlás miatt az volt a cél, hogy minél hátrébb üljek. Emiatt az egész cső jóval el lett tolva hátra, a tornyok meg lettek erősítve, az elsők pedig meg lettek emelve, hogy lejjebb tudjuk vinni az autó súlypontját, és ugyanolyan futómű beállítással alacsonyabb hasmagasságot érjünk el, plusz legyen rendes rugóutam is, mert eddig a kanyarokban sokszor az ütközőkön utaztam.

17951585_10207036382308082_5862779934311556089_n.jpg

Miután kész lett a cső, le kellett fényezni, hogy ne rozsdásodjon, és ha már elhagytuk a csótány stílust, akkor gondoltam, pár karcos elemmel is kellene kezdeni valamit, hogy végre egységes színben pompázzon a gép. Ne mondogassák rá, hogy bordó, amikor egyébként meg piros. Így megbeszéltem Farkas Pistivel, hogy kivisszük hozzá, hogy egy picit rendbe rakja. Ez olyan jól sikerült, hogy a képekről mindenki egyből azt mondta, ez tutira egy telifényt kapott, pedig csak 2 elem lett fújva, majd az egész felpolírozva.

https://www.facebook.com/Fari-F%C3%A9ny-Aut%C3%B3f%C3%A9nyez%C3%A9s-%C3%A9s-Pol%C3%ADroz%C3%A1s-1355861741098025/

17022398_10206741718701676_5734200955250800698_n.jpg

Innen visszakerült a kocsi Zoliékhoz, akik teljesen szétbombázták, és minden felesleges súlyt leszedtek róla. Szarrá lett vágva az egész, eleinte néztem is, hogy ebből meg mi lesz, de ha eddig úgy nézett ki, mint egy csótány, reménykedtem, hogy sokat nem tudunk rontani rajta. Abban bíztunk, hogy legalább annyi súlyt ki tudunk belőle még szedni, mint amennyi a cső lesz, így alapjaiban nem változik túl nagyot semmi. 2016-ban 1252kg volt a Celica 61 liter benzinnel. Ki lett szedve még a teljes kábelköteg, az abs kocka, fékmunkahenger, szét lett vágva a beltér, a motortérből a felesleges cuccok le lettek furkálva, behegesztve és a kocsi hátulja is meg lett egy kicsit csonkítva. Hát mondanom sem kell, így nem volt túl szép látvány, de nekem így is tetszett, mert láttam a következő lépéseket.

18788530_10207300184782979_1990550476_n.jpg

Oldalanként 2,5 cm-es nyomtáv szélesítőket terveztünk, ezért a sárvédőket is szétvágtuk, hogy valami wide body-stílust faragjunk rá, amit Szíjgyártó Sándor Sonny csinált meg. Korábban megtetszett már egy Rocket Bunny kit, amit a GT86-ra készítettek, és reménykedtem, hogy valahogy át lehet majd alakítani a GT4-re is. Úgy néz ki, hogy ebben a tekintetben szerencsém volt, mert amikor betoppantam Sonny műhelyébe, egy GT86 állt ott, és pont egy ilyen kit-et kezdett el rátenni, így ebből kiindulva gyorsan megbeszéltük, hogy ha tud, akkor faragjon nekem valamit, a többit meg majd meglátjuk. Íme az eredmény!

17352313_10206846200833664_6043696058106488817_n.jpg

Eközben a legnagyobb örömömre, Gédra Jánoséknak köszönhetően megérkezett a turbóm. A Magyar Turbó Kft. segítségével reményeim szerint hamarosan az egyik leggyorsabb Time Attack autót kell tudnom majd megülni. A turbó választásában Kulin Feró segített - egy Garrett GT3076R-re esett a választásunk, mert ez a 3SGTE motoron már több ízben is bizonyított. A programozást tavaly is ő csinálta, nem is volt kérdés, hogy ebben a tekintetben más nem nyúlhat a kocsihoz. 

https://www.facebook.com/Magyar-Turbo-Kft-742254735871364/?fref=ts

16831037_1278175395608825_2949771697204930421_n.jpg
Lehetett volna GTX is, de Feró szerint nincs értelme, mert csinált már mindkettővel ilyen motort, és az GT-vel stabilabb eredményt értek el programozás után. Ami mindenképpen más lesz az eddigiekhez képest, az az, hogy eddig nagyjából 3600-as fordulattól ment a kocsim kb. 6000-ig, most viszont 4200 rpm alatt meg sem fog mukkanni. De azt mondják, pályára pont ez a jó beállítás. Meglátjuk! 

https://www.facebook.com/Kulinpapahu-135938696567210/?fref=ts

Igen ám, de mivel más lett a turbó, szükség volt egy rendes verseny leömlőre is, amit elbírja ezt a teljesítményt, valamint megfelelő minőséget biztosít az esetleges további fejlesztésekhez is. Csolti Ádiék nagyjából mindent félredobva ugrottak neki, és hozzávetőleg 2 hét alatt rittyentettek egy leömlőt,, screamer pipe-ot, oldalsó kipufogót és egy sokkal rövidebb csövezést az intercooleremhez. Profi munka volt szép eredménnyel.

https://www.facebook.com/SKPowerhu-163341847092191/?fref=ts

skpower.JPG

Ezzel kapcsolatban lesz egy kis meglepetés: mivel rendszer a downpipe-tól nem megy hátra, hanem egyből kijön oldalra, valószínűleg elviselhetetlenül. Ez most még csak tesztüzemben marad így, meglátjuk, hogy mit szólnak a versenyen a rendezők vagy a Hungaroring bírái, de talán megúszom a decibelmérést és bukósisakban elviselhető.

16998772_1278168912276140_5692844137720419515_n.jpg

Az első versenyre, április 25-re sajnos nem lettünk kész, pedig hatalmas várakozásokkal indultam a Magyar Time Attack szezonnak, hogy végre az összes versenyen ott tudok lenni. Mivel minden pont csak egy kicsit csúszott, így be kellett látnunk, hogy hiába a nagy akarat, a profi csapat - ami nem megy, azt el kell engedni. Átbeszéltük Zolival a dolgokat, és mindketten előre néztünk. Egyeztettünk, mikor lesz a következő futam, hogyan áll össze addig a Celica, és lesz-e olyan gyors, mint amit megálmodtunk. 

18486188_10207216082120465_1025694964092038473_n.jpg

Május 19. lett az új dátum, de persze most is minden közbejött. Kiderült, hogy a frissen felújított gátlóimat nem lehet összerakni a felújítandó gátlóim rugóival, így ott is futottunk egy gyors kört Kárászyéknál. Azt mondják, hogy keményebb rugókkal még gyorsabb lehetne, de azt gyártatni kellene, arra pedig se idő, se pénz. Nyilván nem tudja azt, mint egy Öchlins szett úgyhogy ez így olyan középszar, de nekem jó lesz. Most már legalább tudnak dolgozni a gátlók is. Viszont elkészül a várva várt, egyenes fogazású, Slezák-féle váltóm! Nagyon sok jót hallottam róla, de féltem is tőle, mivel teljesen máshogy kell kezelni, mint egy normál H-kulisszás váltót!

http://gearbox.hu/home.html

17759926_10206991455464939_1603108525544385994_n.jpg

Majd jöttek az apróbb legyártandó alkatrészek, amikkel foglalkozni kellett, de mivel minden cucc egyedi, roppant időigényes minden kis szarral, konzollal, távtartóval buzizni ahelyett, hogy menne össze minden a helyére. Nincs mit tenni, a versenyautó építés ilyen. Egészen furcsa az a munka, amit kintről láttam, mivel eddig különböző helyeken hekkeltük a kocsit, és lett, amilyen lett. Eddig nagyjából úgy készült a kocsi, hogy valamit láttam egy fórumon, megvettem, beszereltük és örültünk, hogy nem lett szarabb. Most viszont olyan útra terelődött minden, hogy nem kellett gondolkodnom semmin, csak hozni a kért alkatrészeket és nem türelmetlenkedni. Nem hiába van az a mondás:

Ne gondolkodj, azzal csak ártasz a Csapatnak!

Hát én így is tettem, és az utolsó napokban már láttam az út végét. Üzemanyagrendszer, fékcsövezés, pedálgép, hűtők, konzolok, kábelköteg bent, és a verseny előtti napra volt beígérve, hogy indítjuk a motort. Hoztam mindenhova olajat, és vártam a csodát. Eléggé ki lett centiztve minden, de reménykedtem.

18528105_10207223141096935_5585672385699937679_n_1.jpg

A verseny előtti este 10 óra körül fejben épp kezdtem elengedni a dolgot - vagyis hazudok, mert szinte 100%-ra azt gondoltam, hogy ebből bizony másnap nem lesz gyors kör. Éjfél körül írtam a srácoknak, hogy lassan lefekszem, mert reggel, ha nincs menés, akkor bizony meló lesz. Ekkor egy másik autóbuzi cimborám, aki éppen ott kolbászolt a kocsim körül, írt, hogy indulhatok, mert megyünk programozni, majd belebotlottam a facebookon egy autós csoportban egy rövid videóba, amin, a franc gondolta volna, de járt a motorom! 

18519686_10207223141136936_9063588889689625232_n.jpg

Így aztán 2 perc alatt összekaptam magam és elindultam, hátha lesz ebből még valami. Olyan jól sikerült a hajnali munka, hogy 3-ra be is fejeztük, és egy kifejezetten erős kocsit kaptam a kezembe. Őszintén bevallom, hogy az utóbbi fél évben a 137 lóerős családin kívül semmilyen gyors autó nem volt a seggem alatt, így az első padlógázos kigyorsításnál rendesen beszartam, hogy na, ez meg mi a picsa? Tavaly 336LE, 409NM volt a Celica teljesítménye, de az egy meglehetősen jól kezelhető autó volt, ami lentről ment, fent elfogyott. Itt meg azt éreztem, mint a Csillagok Háborújában, a Millenium Falconnal Harrison Ford. Nagyjából 4500-tól olyat megy, amit én eddig mindössze egy alkalommal tapasztaltam Bartos Janika akkor még 480 lóerős Evo VI-osában.

https://www.facebook.com/Opi-Rally-team-598396670198633/?fref=ts

Másnap reggel Peti, a szállító korán érkezett, hogy még beférjünk Montihoz egy fasza kis futómű beállításra, hiszen évek óta hozzá járok - vannak ezek a kabala dolgok, amiktől az ember azt érzi, hogy igen, ha ezek megvalósulnak, akkor gyors lesz a kocsi, így ez sem maradhatott ki. Két órán keresztül dolgoztak vele, de végül megcsinálták a kért értékeket, úgyhogy nem volt más hátra, csak kiérni a Hungaroringre, és megmutatni, hogy mit tud a kocsi. Mivel a kanyarokon kívül szinte minden változott abban a környezetben, ahol utoljára tavaly októberben ültem, nem voltam túl nyugodt, inkább az esélytelenek nyugalmával szemléltem a dolgokat.

https://www.facebook.com/Montus-fut%C3%B3m%C5%B1szerviz-120257604831288/?fref=ts

Éreztem, hogy itt most én leszek a leggyengébb láncszem, de nem volt mese, most már menni kellett! 

18581823_736895399825675_7803604606997440035_n.jpg

420 lóerővel neveztem, és a súlymérésen kiderült, hogy tele tank üzemanyaggal 1145 kg a súly, kifejezetten rossz arányokkal, mivel baromi nehéz az eleje és könnyű a segge. De ezzel egy percet sem tudtunk foglalkozni, konstatáltuk, hogy ez van, ezzel dolgozunk. Jó hír azért, hogy több mint 100 kg-ot spóroltunk annak ellenére, hogy mondjuk van egy rendes bukócsövem. Viszont ahogy leálltam a mérlegről, Niesz Feri szólt, hogy van egy kis víz csöpögésem, így Zoliék elszaladtak esztergálni valamit, és megoldották.

18581745_10207230963892500_2144124712008831670_n.jpg

Az első 30 percben felmentem a pályára, és kerestem a kocsi elejét. A szokásos 3-4 melegítő körömet csináltam végig, és az utolsókat meghúztam egy kicsit tempósabbra. A köridő mérőmön láttam, hogy először 2:07-et, aztán egy 2:05-öt sikerült összerakni komolyabb fékezés és gyors váltások nélkül. Kijöttem, beállítottuk a guminyomást, és Zoliék átnéztek mindent. Hőfokokat mértek olajról, mindenhonnan és fasza volt az összes, így ezt egy jó előjelnek tekintettem. Gondoltam, ebből még akár valami jó is kisülhet! A ráhangolódás nem sikerült rosszul.

img_1602.jpg
A második 30 percben a tolós váltóval nyomtam egy 1-2-1-et, de nem fogaztam le a váltót, csak a short shifter miatt nehéz pontosan és gyorsan is váltani, úgyhogy ezt biztosan vissza fogjuk cserélni a gyárira. Plusz az egyik féktávon az Alesi után beesett a fékpedálom. Nem teljesen, csak vissza kellett váltanom 2-es fokozatig, hogy lelassuljak. Így is lementem a pályáról 7-8 métert, de utána visszajőve kigyorsítottam, ezután megint rendesen fogott. Tehát valószínűleg kicsi a fékmunkahenger a pedálgépen, ezért esik be a pedál. Megkértem a fiúkat, hogy légtelenítsék le, de innentől a nagy féktávok előtt minden alkalommal rápumpáltam a fékre, mert nem akartam túl közelről megnézni a gumifalat. Kiderült, hogy a kerékcsapágyaim is lógnak, így ez is okozza a fékpedál beesését.

img_5640.JPG
A következő etapban lementem 2:01-re. Elkezdtem érezni a váltót. Még nem 100%-osan, csak alkalmazkodtam ahhoz, amilyen most. Ugyanúgy a féktávokat is próbáltam belőni úgy, hogy tudjam, mikor kezdjek el pumpálni ahhoz, hogy meg tudjam fékezni a kocsit a fontos pontoknál. A pálya középső részénél meg nincs nagy jelentősége, mert annyival jobb lett a kanyarsebességem, hogy ha be is esett egy kicsit a pedál, akkor sem tudtam nagyon elrontani. Elégedett voltam ezzel, mivel ez már 2:01.3 volt, életem leggyorsabb köre azzal a kocsival, amit hajnal 3-ig reszeltünk, és 0% esélyt adtam neki, hogy tudok majd menni vele.

Ehhez képest az utolsó 30 perc előtt Csanád odajött hozzám, hogy akkor most menjek még egy másodperccel gyorsabban. Úgy mentem fel, hogy a kigyorsításokban kerestem még tapadást egy kicsit bátrabban, de tudtam, hogy a fékben, váltóban sok van még, viszont azt, amíg nem stabil, nem lehet kiautózni, így ott opció nem volt. A sikánt csináltam meg jobban, és szinte mindenhol hamarabb léptem a gázra kanyarból kifelé jövet - így meglett az 1:58.275. Vicces, hogy a gyors kör előtt nyomkodtam a köridő mérőt, így nem láttam a köridőt, de tudtam, hogy gyorsabb lett, mint eddig. Ahogy kijöttem, Pacsker volt a jó hír hozója, ő üvöltött rám, hogy megvan, és 1.58! Viszont érdekes, hogy a kör közepéig nem figyeltem, automatikusan jött minden. A sikánnál jutott eszembe, hogy most már akkor nem kellene elrontani, mert eddig ez elég jó! 

18519797_10207230963732496_7486324529386579738_n.jpg

Nem tudtam, hogy milyen lesz 2 perc alatt menni a Hungaroringen, de eléggé beleborzongós volt a sztori. Jó pár éve készül az autóm erre az eseményre, és úgy látszik, hogy minden most érett be. Persze törekszem a még sokkal jobb eredményre, mert a Celica GT4 biztosan tudja!

eredmeny.jpg

Köszi a Csapatnak és mindenkinek, aki segített és ennek a számomra nagyszerű dolognak a részese volt. Tényleg nem gondoltam, hogy a debütáló versenyen ilyen jó eredményt fog elérni a piros, és ennyire stabilan tudok majd menni 3x30 percet. Szerintem, ha a váltót és a féket rendbe rakjuk, akkor lesz ez még gyorsabb is!

Sajnos a kamerát olyan bénán rögzítettem, hogy a belső kamerás felvétel teljesen élvezhetetlen, így ez most ki is marad a posztból, viszont közben a teljesítményt is lemérettük, és korábbi ígéretemhez hűen, mivel több lett a power, mint 420 lóerő, amivel neveztem, így visszaadtam a Race kategória 3. helyét és elkértem a Race+ első díját, hogy ne érje szó a ház elejét. Kulin Feró csinált egy 411 lóerős programot, és szombaton, június 3-án ezzel támadok majd a Hungaroringen! 

Címkék: hungaroring garrett celica time attack gt4 st205 magyar time attack hexer slezák farifény gédra magyarturbó

3 komment

Hóvihar? Dehogy, Time Attack!

Magyar Time Attack I. Hungaroring Kupa

2017.05.19. 11:54 :: SzuTi

Ki gondolta volna április elején, hogy 19-én szakadni fog a hó a Hungaroringen! De nem izgultunk, lefoglaltuk a pályát az idei első versenyre, tehát ha a fene fenét eszik is, mi akkor is elindítjuk a Magyar Time Attack szezont napsütésben, benzingőzben!

ho.jpg

53 versenyző jött, hogy megtalálja a leggyorsabb körét április 25-én, és ismét elképesztő idők születtek. 11 autó futott 2 perc alatt, ami pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt számunkra, úgyhogy le a kalappal mindenki előtt, aki évek óta fejleszt, gyakorol, hogy gyorsabb legyen a kategóriájában.

nap.jpg

A Street kategóriában nagyon szoros eredmény született! Szalóki Tamás a Honda VTI-vel, 2:18.009-es idővel szerezte meg az első helyet. Őt Flatsker Tamás követte, aki egy Clio RS-sel éppen csak 3 tizeddel maradt le a dobogó első fokáról. Szekeres Zoltán pedig 7 tizedet kapott az ezüstérmestől. Mindhárman 20 feletti kört teljesítettek, látszott, hogy óriási csata folyik ebben a csoportban. Jó volt látni, hogy mindhárman ugyanúgy örültek a helyezéstől függetlenül.

flat.jpg

A Sport kategóriát Vincze Máté nyerte, aki egy Alfa Romeo 156-ossal volt a leggyorsabb ezen a napon. 2:14.772-es időt autózott ki a dízel vasból, és ezzel maga mögé utasította Boros Tamást és Körmöczi Balázst is, akik mindketten 2:15-ös időket szórtak. Balázs teljesítménye figyelemre méltó, hiszen tinédzser éveinek elején áll. Szép jövő várhat rá, ha így folytatja csakúgy, mint testvérére, Gergőre, hiszen, mint minden sportban, itt is a fiataloké a jövő!

alfa.jpg

A Pro kategóriában Mészáros István  egy E36 328-as Bmw-vel előzte meg Bakos Norbit, aki a most már turbós Honda Civiccel megy, és idén kategóriát lépett. Norbi a tapadásra panaszkodott, hogy a régebbi, de keskenyebb gumijaival lényegesen jobban viselkedett a kocsija, mint az újabb, 17-es Yokohamákkal. Nagy csata folyt a harmadik helyezésért, de végül A Subaru SWX-es Szilvássy Levente állhatott fel az emelvényre.

swx.jpg

A Race 2-ben folytatódik Kirschner doki tavalyi szériája, miszerint a gyári Porsche egy jó futóművel slickeken verhetetlen technika. Papp Zoli és az atom Subaru egy kis szélesítéssel fejlesztett az idei szezonra, de még nem melegedett be annyira a keze, hogy beérjen 2 perc alá, ami sokak nagy álma, de valószínűleg a szezon közepére beérik ez az idő is. Füli télen sok agyalás után a legjobb tuningot, a súlycsökkentést választotta, és meg is lett az eredménye. Ebben persze segítette a vadi új szett slick gumi is, amivel egy erős 2:03-as idővel indított.

b_ozso.jpg

Idén a legkiélezettebb csatákat a Race kategóriában láthatjuk. Bozsó Atti uralja a mezőnyt, és mivel stabilan tudja hozni az 1:55-ös időket, messze vannak még tőle a vetélytársak. Taschner Ferinek viszont kifejezetten jól sikerült a holtszezonja, mivel olyat fejlesztett, amivel elsőre 1:57-et karcolt a szélesített E36-ossal. Állítólag elképesztően kanyarodik, és az egyenesekben is nehéz rajta fogást találni. Valló Zoli most is az utolsó pillanatban esett be, de azért egy 2 perc alatti idővel felállhatott a dobogóra.


janikka.jpg

A Race+-ban Bartos Jani egyeduralkodó vetélytárs híján. A verseny elején volt egy kis olajfolyása, de azután rögtön egy 1:55-ös körrel indított, amit a végére 1:54.1-el fejezett be. Elképesztően gyors a zöld Evo VI. WTCC-s nyomtáv szélességgel dolgozik, és tudomásom szerint új slickkekel a Radicalokat akarja támadni hamarosan.

csapat_jpg_ta.jpg

Az Open kategória mindhárom díját Szabolcs nyerte. A leggyorsabb mégis Dr. Balázs Szabi lett, aki egy 1:52.916-os időt pirított oda a többieknek, majd Szalai Szabi 1:53.989-et futott, és Kovács Szabi 1:54.000-val lett a harmadik. Kovács Szabi még csak tanulja a kocsit, de az autó teljesítménye és specifikációja szerint hamarosan el kell kezdenie szorongatni a többieket, úgyhogy fel kell kötni a gatyát mindenkinek.

Íme a videós összefoglaló, enjoy!

Magyar Time Attack 2017 I. Hungaroring kupa 04.27. from BITFRAME.HU on Vimeo.

 

Hamarosan jelentkezünk a további összefoglalókkal. Addig is lájkoljátok az oldalunkat, hogy első kézből értesüljetek minden információról.

https://www.facebook.com/timeattack.hu/ 

 

Szólj hozzá!

Figyeljetek, kezdünk!

Magyar Time Attack 2017

2017.02.24. 06:46 :: SzuTi

Sziasztok!

Nem is tudom mással kezdeni eme írásomat, csak azzal, hogy hosszú ez a tél, nem autóbuziknak való, akik tavasztól őszig csak a tapadást keresik, úgyhogy nagyon várjuk a tavaszt. Rég volt az utolsó verseny, a sok benzinvérű már nem tud mit kezdeni magával. Mindenkinek viszket a valaga, hogy autózzon egy rendeset, úgy, ahogy azt illik, egy zárt versenypályán a Magyar Time Attack versenysorozat keretein belül. Jól alakult a tavalyi szezon is, rengeteg régi rekord dőlt meg és a kategóriákon belül is izgalmas évet hagytunk magunk mögött. Soha rosszabbat!

ferka.jpg

A 2016-os év zárásaként pedig megtartottuk az éves díjátadó ünnepséget a KRAFT-ban, ahol a összetett verseny dobogósait díjaztuk. Azt gondolom, hogy az ilyen mosolygós arcok miatt is szervezzük ezt a sorozatot, mivel amellett, hogy egyre többen véres komolysággal készítik fel autóikat a versenyeinkre, a pályán rendkívül korrekt módon viselkednek. Nincs furkálás, feltartás, mindenki a saját leggyorsabb körét tartja szem előtt és megadja a pályán vele együtt haladó többi versenyzőtársának is ugyanezt a lehetőséget. Intelligens versenyzést mutatnak be, ami jól visszaadja, hogy ha ilyen tempóban fejlődünk, akkor szép lassan, a sorozat a honi autóversenyzés csúcsára tör. 

ta.jpg

Idén is lesz pár nagy durranás, ebben egészen biztos vagyok, mivel ahogy hallottam senki sem tétlenkedett a télen. Épített 600 lóerős Subaru, Corvette, Porsche Turbo tépik majd fel a Hungaroring aszfaltcsíkját, hogy megmutassák, igen, ők a leggyorsabbak. Néhányan kategóriaváltás miatt turbósítanak, súlyt könnyítenek, aero-t fejlesztenek és próbálják megtalálni az összes legális lehetőséget arra, hogy nyerjenek pár másodpercet az eddigi legjobb idejükhöz képest. Ne felejtsük el azokat sem, akik egy teljes szezont kihagytak műszaki gondok, vagy más elfoglaltság miatt. Kaptam olyan ígéreteket is, hogy ha ebből minden teljesül, akkor a Radicalok izzadni fognak. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek fel kell kötnie a gatyát.


bozso.jpg

Sokan érdeklődtetek már, hogy mikor lesz az első verseny és mi a pontos helyszín. Voltak előzetes időpontjaink és pár nappal ezelőtt megkaptuk a zöld zászlót. 2017 első versenye a Hungaroringen lesz, méghozzá április 25-én 13 órai kezdettel. Csatlakozzatok az eseményhez, mert hamarosan közöljük a konkrét versenykiírást.

https://www.facebook.com/events/1960635244157923/

A rendezvényt már érdemes a déli óráktól látogatni, mivel sokan korán érkeznek, hogy legyen idejük az utolsó beállításokra is. Általában 50 feletti nevezési listánk van és a tavalyi összefoglaló videón láthatjátok, olyan autók is megfordulnak nálunk, amilyeneket máshol nem lehet látni és a sofőrök nem szarral gurigáznak. Fontos infó, hogy nézőként az esemény ingyenes, így közvetlen közelről lehet megcsodálni és meghallgatni a több száz lóerős vasakat a Hungaroringen. 

Idén a Műszaki Bizottság szemszögéből egy kicsivel szigorúbban nézzük a módosításokat. Ez főleg az aero-val ellátott versenyautókra érvényes, és a versenygumikat is tüzetesebben átnézzük majd és készítünk minden kocsiról egy gépkönyvet, ami mint egy műszaki adatlap fog üzemelni és azokat az adatokat tartalmazza, amiket a versenyzők leadnak a nevezési lapjukon. Nem kell izgulni, senkinek a játékát nem akarjuk elrontani, mindössze a sorozat tisztaságát próbáljuk megtartani. Tehát akinek nincs vaj a füle mögött, annak nincs mi miatt aggódnia.

janika_2.jpg

Lájkoljátok facebookos oldalunkat, ahol első kézben értesülhettek a versenyen készített fotókról, on-board videókról is, amik testközelből mutatják meg ezeket a fiúkat és gépeiket éles bevetés közben! Egyre több kamerával készülünk és a rajtot a Facebook Live segítségével élőben is követhetitek. Itt a blogon pedig minden verseny után részletes beszámolót olvashattok és figyelemmel követhetitek a bajnokságunk állását is.

https://www.facebook.com/timeattack.hu/

Gyertek, király lesz!

 

1 komment

Celica GT4 ST205 reloaded

2017.01.09. 08:01 :: SzuTi

Sziasztok!

Először is azzal kezdeném, hogy majdnem másfél év telt el azóta, hogy írtam volna a saját kocsim építéséről, de ennek több oka is van. Az egyikről tavaly készítettem egy posztot, amiben részletesen leírtam, hogy ki és hogyan tolt ki velem, ami miatt buktam a 2015-ös Time Attack szezonomat, de nem publikáltam. Elég annyi, hogy Vgergő, aki akkoriban programozta a kocsimat, szégyellje magát azért, amit tett! Lali az Üvegtigrisben erről úgy nyilatkozna, hogy jó gyerek, csak morálisan ingoványos. Aki ismeri a sztorit, úgyis tudja, hogy ez mit jelent.

red.jpg

No de lépjünk is túl ezen. Onnantól, hogy vége lett 2015-nek, kitaláltam, hogy nem fogom a fehéret szétvágni, ami gyári balos GT4, hanem egy korábban már bal kormányosra átépített GT4-et kezdek el faragni a szezonra. Ez nagyjából úgy nézett ki, hogy mindent, ami a fehérben volt, átpakoltunk a pirosba, vettem 18x9-es felniket és kipróbáltam a mostani WTCC-s Yokohama slick gumikat is, de közben 2 másik projekt miatt egy darabig jegeltem a versenyzést.Társammal, Jakab Tamással beindítottuk a ToyoTeam Garage-t, ahol fő profilunkként a Toyota és Lexus márkák modelljeinek javításával foglalatoskodunk:

https://www.facebook.com/ToyoTeamGarage/

Ebben az időszakban nem volt időm az autó építésével foglalkozni, de nem is igazán stresszeltem magam rajta. Pár dolgot apránként megcsináltunk, és úgy terveztem, hogy a 2016-os szezont kihagyom egy személyes tényező miatt, és majd ha minden rendben lesz, akkor folytatom tovább az építést. Az ok itt látható a videóban:-)

Úgyhogy ezek a dolgok töltötték ki a napjaimat 2016 első felében, de közben azért dolgozott bennem a kis ördög is! Mivel egyszer csak elkészült a piros nagyjából úgy, ahogy azt kiterveltem, egy nem túl erős, de stabil kocsi, Csanád barátom biztatására elindultam az egyik Time Attack versenyen az újraaszfaltozott Hungaroringen, ahol hallomás alapján nagyjából 2 másodpercet gyorsult a pálya. Gondoltam, teszt jelleggel megnézem, hol tartok az idei évben a  többiekhez képest a kategóriámban. Ehhez persze még kellett egy jó futóműállítás, amit Montiéknak köszönhetően abszolváltunk, és miután Kulin Feró megcsinálta a programot, még elvittük a kocsit az Autókorbelhez egy teljesítménymérésre, amin az alábbi eredmény született.

336 lóerő, 409 NM nyomaték a végeredmény. Bevallom őszintén, én azt gondoltam,hogy nagyjából 350 lóerővel tudok majd gazdálkodni, de legalább nem kellett agyalnom a súlyozáson, mivel az autó üzemanyaggal együtt 1262 kg volt. No de sebaj, ez van, ezzel dolgozunk. Eddig sem az egyenesekben volt gyors a kocsi, hanem kanyarban és féktávon. Mivel a program stabil, így megérett az autó egy rövid tesztre, amit Kiskunlacházán ejtettünk meg Dodor jóvoltából, ami egy kifejezetten mókás program volt az egyik autós csoport tagjaival. Láthatóan nem a gyorsaság volt a szempont azon a napon, de a kocsi rally autó jellegéből fakadóan ezt is bírta, kivéve, amikor leszakadt róla az egyik oldalsó küszöb, miután besokalltam az egyik szakaszon. :-) 

kersztbe1.jpg

Így vágtam neki az idény számomra első versenyének. Ez a teszt a kihagyásom ellenére olyan jól sikerült, hogy el tudtam hozni a bronzérmet egy 2:04.2-es köridővel, ami bizakodásra adott okot, mivel majdnem egy éve nem vezettem gyors kocsit, és elég jól éreztem, hogy mit is kellene csinálnom. Volt azért egy kis darabosság, és a nagy kapkodásban a hátsó gumikat nem melegítettem be rendesen. Ennek majdnem meglett a böjtje, mert a gyors körömben már a 2-es kanyarban hallottam, hogy csikorognak a gumik alattam, és ugye nem az óriási teljesítménynek köszönhetően, de gondoltam, majd egy kicsivel óvatosabban veszem a 3-ast, és a terhelésváltásnál kijjebb engedem a kocsit. Na most, ez nem igazán úgy sikerült, ahogy terveztem, és majdnem eldobtam olyan 130km/h-nál, nem esett volna túl jól, de valahogy megfogtam.

Ezek után a bronzéremmel teljesen elégedett voltam, és új erőre kapva már ki is találtam, hogy elindulok a következő versenyen is, ami szintén a Hungaroringen lesz, de kikönnyítem a kocsit teljesen a kategóriahatárra. Két gyári ajtót korábban már teljesen kivágattam, és Krisztián, aki a lakatolást csinálja a kocsin, tett bele polikarbonát ablakokat, megcsinálta az ajtóimat és a csomagtérajtót is, hogy amennyire csak lehet, könnyű legyen. Plusz kiszereltem a teljes műszerfalat is, de a jobb első ülést bent hagytam balansznak, mert éreztem, hogy lehet, hogy így már átesnék a Race kategóriába. Mivel 30 kg-ot spóroltam, visszatettem a mankókereket az autó hátuljába a gyári lefogatással, hogy valamennyi súly maradjon bent, ami lenyomja az autó seggét. Éreztem, hogy egyben van a kocsi, és én is igyekeztem a legjobb formámat nyújtani - azt gondolom, ez sikerült is: 2:01-es idővel elcsíptem a 2. helyet, ez az egyéni rekordom, úgyhogy meglehetősen jól esett az önbecsülésemnek.

Azt hiszem, ez kellett ahhoz, hogy újra a ringbe szálljak, és elkezdjek agyalni a 2017-es terveken. Fejben elég hamar összeállt az irány. Mivel a váltási sebességem nagyon lassú a Celica gyárilag kifejezetten akadós váltója miatt, így az az egyik rész, ahol fel kell vennem a versenyt a vetélytársakkal. A másik rész pedig a teljesítmény, mivel kanyarban, féktávon így is jól teljesít a gép, valamennyi erőt kellene pumpálni a motorba, főleg, ha már amúgy is mindenféle kovácsolt cuccokkal van megépítve. Úgyhogy idén rámegyünk erre is, mert most már tényleg ideje lenne átlépnem azt a 2:00 perces határt, amit évek óta kergetek.

last.jpg

Láthatóan nem volt messze most sem, ha nem hibázom el a Mansellt és a pálya végén nem tartanak fel, akkor lehet, hogy már akkor meg lett volna a 2:00 alatt idő, de ennek ellenére nem gondolom, hogy akkor meg tudtam volna ülni a seggemen úgy, hogy ne nyúljunk a kocsihoz.Így nézve nagyon szoros a mezőny, közeliek az idők, jó kocsik jó sofőrökkel. Közben azért figyelemmel kísérem a Magyar Time Attack versenysorozat résztvevőit, és folyamatos fejlődés látható minden kategóriában. Mindenesetre most eléggé úgy tűnik, hogy 2017-ben a piros száguldani fog, és ha minden jól megy, akkor nem is akárhogyan. :-)

celegy.jpg

 

3 komment

Radical SR5 vs Ferrari 488 GTB Onboard

Magyar Time Attack III. Hungaroring kupa

2016.09.13. 08:48 :: SzuTi

Újabb futamához érkeztünk a Magyar Time Attack versenysorozatának. 51 nevező állt fel a Hungaroring aszfaltcsíkjára augusztus 19-én a Hungaroringen. Most már sokadik alkalommal a Bridgestone által szervezett nyílt nap után rendezzük versenyünket, ami nem kis látványosság az autózás szerelmeseinek. Büszkén mondhatjuk, hogy ez a versenysorozat az itthon megrendezésre kerülő egyik legkomolyabb, legizgalmasabb autós esemény. Eljutottunk arra a szintre, hogy a versenyzők a Time Attack-re építik az autóikat, nem pedig csak kedvtelésből reszelik, tuningolják. Ez persze a köridőkön is meglátszik, mivel ezen a napon 7 autós ment 2:00 alatt. Kezdjük is mindjárt a leggyorsabbakkal!

porkek.jpg

Az Open kategóriában aznap Szalai Szabolcsnak jött ki a lépés, és talán egyéni rekorddal 1:52.880-ra kényszerítette a Radical SR5-öt. Mögötte Balázs Szabolcs végzett, aki alig fél másodperccel csúszott le az első helyről. Nagyon jó látni, hogy mindketten képesek a fejlődésre, és egyre durvább időket raknak össze! A harmadik helyen Papic Marko ért be, aki második alkalommal indult rendezvényünkön, és kifejezetten örömteli, ahogy próbálja szorongatni az élmenőket. Rögtön itt le is lövöm a poszt legizgalmasabb részét, a videót, ahol Szalai Szabi elkezdi kergetni Berkes Csabát, miközben ő a Ferrari 488 GTB-vel halad előtte:

Tehát akkor a videó:

Berkes Csaba Race+ kategóriás 1. helyezett. A Ferrari mind a 670 lóerejét kihasználva autózik, mégis megfelelő tapadást talál kanyarról kanyarra. Ha 1:00 perctől nézzük a videót, a célegyenes ráfordítóban a Radical külső íven tudja körbeautózni a GTB-t, hiszen a kisebb súly, nagyobb tapadás miatt óriási előnye van, viszont ez nem tart sokáig, mivel a célegyenesben aztán  legalább 30 métert kap féktávig, amiből 20-at le tud dolgozni rögtön az 1-es kanyarban. A 2-es, 3-as kanyarban nagyon hasonló kanyarsebességet autóznak mindketten, és a Mansellhez felfelé nem lép el annyira a Ferka, mint amire számítani lehetett volna. Ez valószínűleg szintén a kisebb súlynak köszönhető, mivel Szabi lényegesen hamarabb tud kigyorsítani. A Mansellnél viszont egyenesen ráesik, ami talán Csaba által kicsit el van óvatoskodva. Ezt akkor lehetne látni, ha neki is lenne belső videója, és hallanánk, hogy mikor lép a gázra. Így a sikántól a pálya legnehezebb, kanyargós részén is rajta tud maradni. Mivel nem egymás ellen mennek, hanem a leggyorsabb körükre törekszenek a verseny alatt, így semmi értelme nem lett volna beesni egy féktávon a Radicallal, úgyhogy ez így volt jó, ahogy van. Köszönjük a felvételt!

berk.jpg

A Race kategóriát egyértelműen a Bmw-k uralják, viszont egyre színesebb a mezőny, a különböző típusok miatt. Az épített vasak tekintetében találunk 500 lóerő körüli M5 motoros szörnyeteget is, de olyan M3-ast is, ami inkább a szélesített futóműre, könnyű súly miatti gyors kanyarsebességre törekszik. 10 nevezőből csak Gönczi Zsolti lóg ki, aki egy Evo V-tel tartja a frontot ebben a szinte hátsókerekes csoportban. Bozsó Attila aznap mindenkinél gyorsabb volt, és egy 1:56.032-t ment, ami talán az egyéni legjobbja. Mögötte Valló Zoli végzett, aki szintén egyéni csúcsot döntött egy 1.58.679-es körrel. A box most is csak úgy zengett Zoli üvöltése miatt, amikor meglátta a képernyőn az eredményt. Üde színfoltja a mezőnynek! A harmadik helyet Szabó Tamás szerezte meg, aki, ha jól láttam, új slick gumikkal készült, de nem tudom, hogy felhasználta-e őket - ha jól hallottam, 2 perc alatti körre tartogatja őket, amikor ideális a tapadás és a hőmérséklet. Most egy 2:00.410-et sikerült autóznia, ez már nincs messze a kitűzött céltól.

szabo.jpg

A Race 2 kategória még most is a legnépszerűbb, a legtöbb nevező számlálható meg ebben a csoportban. Talán a nap legnagyobb vesztese Papp Zoli volt, aki hónapok óta ezt a versenyt várta, és titkon 2:02 körüli időt remélt a Subaruval, és hogy talán el tudja csípni Kirschner Dokit, aki végül megnyerte a versenyt. Porsche uralom van, nem vitás, nehéz megverni a modern technikát slick gumikkal, stabil körökkel. Őt Kiss Zoli követte, aki E-jeles semi slick gumikon megy, de egy kicsivel erősebb ménest terelget, és 2:04.019-et ment aznap. A harmadik helyet nekem sikerült behúznom a Celicával Monse Laci előtt, aki visszavett a lovakból, hogy bent tudjon maradni ebben a csoportban. Karottának sem jött ki a lépés, pedig nagyon készült Pupp Balázzsal, de aztán valahogy nem állt össze a technika, és nem tudtak gyors kört futni.

kiss.jpg

A Pro kategóriában idén Cseh Gabi és a 350Z arat le minden babért. Ügyes kezű sofőr, és jó szempontok alapján készíti fel az autót. A könnyítésre és a tapadásra épít, aminek a gyümölcse egy 2:05.475-ös idő lett, és ez Halaska Laci idejénél is jobb, bár ő gyári súlyú kocsival tudta a 2:06-ot, de ez akkor is szép eredmény! Ambroz Kavs egy gyári Lotus Exige 220 volánja mögött megszerezte a 2. helyet. A könnyű, kis sportkocsi semi slick gumikon 2:09-et ment. Mocie Filip lett a harmadik, aki teljesen kicsontozott Renault Cliot hajtja most már egyre több versenyünkön. Lelkesen jön minden alkalommal, látszik, mennyire szereti ezt a hangulatot, ami a rendezvényeinken uralkodik.

kavs.jpg

A Sport kategóriában Szecsei Ádám megtalálta az új aszfaltban rejlő 2 másodpercet és egy erős 2:12-es idővel leszorította a bajnokság összetettjét vezető Bakos Norbit a dobogó tetejéről, aki a 2. helyen ért célba, de még így is hatalmas pontelőnnyel vezet a többiek előtt. Forrai Gábor a Suzuki Swift Cup-pal edzeni jött és bronzérmes lett. Nem a mi bajnokságunk az ő fő profilja, de itt is szépen helyt állt. Tervei szerint 2017-ben egy teljesen más jellegű épített autóval vág neki a bajnokságunknak, de ez legyen még a jövő zenéje.

forra.jpg

A Sport kategóriában nem történt nagy csoda. Lipták Ivor toronymagasan vezeti a kategóriáját az összetettben, köszönhetően a sokadik győzelmének, amit most egy 2:16.639-es idővel biztosított be. Őt Szalóki László követte egy Honda Civiccel és a harmadik helyen pedig Szekeres Zoltán szerezte meg, szintén egy Honda Civic Vti-vel. Kettőjük között kevesebb, mint egy másodperc döntött Laci javára, akinek igyekeznie kell, ha összetettben fel akar még érni a dobogóra.

liptak.jpg

Következő versenyünk most vasárnap, szeptember 18-án lesz a Hungaroringen. Érdemes nézőként is kilátogatni, hiszen ez az év utolsó Time Attack versenye, ahol Magyarország legerősebb épített autóit láthatjátok:

https://www.facebook.com/events/909146945855922/

Gyertek, király lesz!

Címkék: honda porsche tuning hungaroring karotta hangyász evo attack race celica time attack gt4 Hungaroring trackday mitsubushi Time Attack kupás Halaska magyar time attack

Szólj hozzá!